Az évvégéből a gesztusok felé! – leleksoul.hu

Főoldal 9 Cikkek 9 Az évvégéből a gesztusok felé! – leleksoul.hu

Ha valakit megkérdezünk, hogy milyen volt számára a 2021 –es év, bizony azt halljuk, hogy – gáz, – csoda, hogy túléltük, – már nagyon elegem van belőle!

Vajon mi az amit mégis tanulhattunk 2021-ből? Lehettünk –e jobbak, többek az évvégére? Vihetünk –e 2022-re olyan tapasztalatot ami hasznos lehet?

– Egyszer egy napon, egy nagyon kedves család elindult egy két napos kirándulásra a hegyekbe. Nagyon készültek már rá, mert rég volt együtt a család. A nagyobb gyerekek kollégisták, az anya esténként is magántanulókat fogad, az apa pedig ügyeletes orvosként dolgozik egy kórházban. Az apa gondosan ellenőrizte az autót az utazás előtt, az anya megfőzte és elkészített minden elemorzsiát, a gyerekek pedig felkészültek a kirándulóhelyről.

– Az utazás kellemes hangulatban telt, egészen addig míg egy rendőr le nem intette őket. Nem igazoltatás volt, csak közölt egy információt a biztos úr a családdal, aminek lényege, hogy a kiránduló helyet lezárták, mert csőtörés és gázszivárgás is van a környéken.

– A család nem tudta mire vélni a dolgot. Rögtön hívták a fogadó vezetőjét. Elmondták neki, hogy nagyon nem erre számítottak, hiszen előre utalták a költségeket is, és most a két napjuk fuccsba megy. A tulaj elmondta, hogy egy héten belül visszautalja az összeget és ő is sajnálja az esetet.

– A kedves család szomorúan fordult vissza. A kocsiba csend lett. Se zene, se beszélgetés. Mintha mindenkinek az lett volna a vágya, hogy csend legyen. Mintha a csend fejezte volna ki a fájdalmat. Azt a fájdalmat, hogy mennyi ideje nem is tudtak egymásra figyelni, most érezték meg igazán, hogy mennyi mindent nem is tudnak egymásról.

– Egyszer csak a kislány dúdolni kezdett egy dalt. A dallam mindenkinek ismerős volt. Az apa meg szólalt! – De rég énekeltem ezt az éneket. Talán még gimnazista koromban! – Az anya mosolyogva hozzáteszi – Bizony, a tornaterem öltözőjébe! Mindhárom gyermek egyszerre mondja, hogy – Na de ANYA! Te, hogy kerültél a fiú öltözőbe? – Az apa nyugodt hangon oda szól a gyerekeinek. – Én voltam a női öltözőben! – A kocsiban a csend helyett a nevetés vette át az uralkodó szerepet miközben haza is értek.

– A pakolás közben minden étel az asztalra került, amit körbe is ült a család. Az anya körbe nézett és örömmel mondta, hogy – végre együtt a család. Ha ettünk és ha van kedvetek mindenki elmondhatja, hogy hogy van, és mik a legfontosabb dolgok amik most foglalkoztatják….

 

A történet eddig tart, hiszen valójában Te fogod folytatni azzal, hogy válaszolsz az anya kérdésére, és persze arra is, hogy vajon mit is vársz a jövőévtől? De talán tanulságként levonható, hogy minden tervet átalakíthat a rajtunk nem múló események bekövetkezése.

De ha ilyen van, akkor jobb ha a saját magunk személetét alakítjuk át. Ahogy a mosoly nem kerül semmibe, úgy az egymásra figyelést sem tudja teljesen megakadályozni a vírus! 

Lehet –e a 2022 az apró emberi gesztusok éve?

 

(Raffael István személyiségfejlesztő szakember)

Megosztás: