KARÁCSONYI LÉLEK-SOUL!

Főoldal 9 Cikkek 9 KARÁCSONYI LÉLEK-SOUL!

A családok, bele értve a gyermekek is, már szeptembertől tudattalanul, később pedig komoly tudatossággal készülnek a karácsonyra. Pusztán ez az érzés, drive (hajtóerő), képes nagyon komoly feszültségeket gerjeszteni. Mindenki szépet és jót akar a családjának. Nem véletlen, hogy a családon belüli feszültség ilyenkor megnövekszik. Meggyőződésem, hogy a karácsonyi készülődés, akkor és csak akkor értékes, ha nyílt, őszinte, értő figyelemmel kísért kommunikáció van a családtagok között. (Ez az év mindennapjára is jó ha igaz) —– A koronavírus miatt most picit más lesz ez a karácsony. Ezért talán érdemes végiggondolni az alábbiakat! Miért is jó az, ha karácsony utáni napokban kilószám öntik ki a családok a megmaradt, megszáradt, húst és süteményt? Az ilyen dolgokra kiadott anyagi, és fizikai energiát érdemes inkább közös filmnézésekre, társasjátékokra, élmények mesélésére szánni. — Másik igen fontos és kemény kérdés, a MIBŐL? Létezni fog 2022-ben is január, február stb. Miért baj, ha februárba kap valaki egy szép ajándékot, mert akkor lesz meg az a bizonyos összeg? Bizony jól fog esni akkor is az az ajándék, ezért felesleges, kölcsönkérést, bankihiteleket ha van rá mód, inkább hagyjuk.

A karácsony üzenete a szeretet, amiben a hála és a köszönet nyilvánul meg. Ahol erre nem figyelnek oda, ott nyomott, feszült hangulat alakulhat ki. – Hogyan is lehet hálát, köszönetet kifejezni a karácsonyi készülődés alatt? Nézzünk egy – két példát rá. A férfiak amikor azt látják, hogy az ünnepnapok előtt, a párjuk kezdi a sürgés – forgást a konyhába, menjenek el a virágboltba, majd a virágot adják át az éppen lisztes, vagy húsos kezű párjuknak. Mondják el nekik, hogy hálásak azért amit most is tesz, és ha van olyan dolog amiben ő is tud segíteni, akkor azt szívesen teszi. – A nők amikor azt látják hogy a párjuk pl. be állította a karácsonyfát a szobába, menjenek oda és öleljék meg a kedvesüket. Ekkor akár egy pohárka forralt bort is meglehet inni közösen. Kifejezve ezzel azt az egységet amit a fa is jelezz, reményt és szeretetet.

Az egyedülálló szülők esetében fontos ilyenkor, hogy saját magukkal szemben megengedőbbek legyenek, és ne ragaszkodjanak görcsösen ahhoz, hogy minden tökéletes legyen.

A gyermekek esetében amennyire a koruk engedi, érdemes bevonni őket a készülődésbe. Ami ilyenkor igazán fontos, hogy vegyük észre a jót a gyerekekben és szinte minden apróságért dicsérjük meg őket szóban, vagy egy kedves mosollyal, hajsimogatással. Ez később oda is vezethet, hogy a nem ünnepnapokon is sokkal többet fog majd segíteni otthon a gyermek. Mivel a vírus nem igazán engedi, hogy vendégfogadások legyenek, érdemes kinézni egy szép, nem túl giccses ünnepi képeslapot az Interteneten, amit lehet letölteni, és elküldeni a rokonoknak, ismerősöknek. Az ilyen tiszta apróságok az egész ünnepet áttudják varázsolni valóban szeretetteljes hangulattá.

 

Raffael István

személyiségfejlesztő szakember

Megosztás: